Produkcia kostných červov doma
Princíp automatu je pomerne jednoduchý, s cieľom maximálne zjednodušiť
a hygienizovať prácu pri produkcii kostných červov. K výrobe automatu
potrebujeme dve nádoby. Vrchná nádoba je s dierkovaným dnom (staré
kuchynské sito, ktoré má dierky asi 2×2mm). Ja som si kúpil v obchode
s potrebami pre remeselníkov originálne okrúhle sito, aké používajú
pekári alebo aj murári, na preosievanie malty do omietky. Pod sito zavesíme
druhú nádobu s pevným dnom, nejakú misu, lavór alebo čosi podobné. Malo
by to mať kolmé steny, aby kostné červy nevyliezali. Celé to zavesíme
niekde na strom – do tieňa!!! Inak červy vyschnú skôr, ako by sa dali
použiť. Do vrchnej nádoby dáme posekané ryby. Ja používam asi 5–6
bielych rýb, ktoré nožom hrubo narežem na kusy, nie veľmi malé, aby to
nevyschlo. Ryby by mali vytvoriť vrstvu asi 3–4 cm, nemusia však zakryť
celé dno. Do spodnej nádoby dáme pšeničný alebo kukuričný šrot,
pomiešaný s jemnými pilinami alebo pieskom. Strúhanka nie je veľmi
vhodná, pretože rýchlo skysne a kostné červy v nej potom buď zahynú
alebo zle rastú. Celá vrstva by mala byť cca 3–4 cm. Princíp je v tom,
že na mäso v hornej nádobe muchy naznášajú vajíčka, vyliahnu sa malé
kostňáky, ktoré sa postupne prežerú dnu do rybaciny. Cez dierky naspodku
popadajú do spodnej nádoby, kde sa v piesku a pilinách pekne vyčistia (nie
sú slizké, ani nesmrdia) a šrotom sa vykŕmia na požadovanú veľkosť.
Potom stačí len každý deň prísť so sitom, zo spodnej nádoby preosiatím
oddeliť kostňáky od šrotu a pilín a zobrať si dávku, akú potrebujeme. Je
fakt, že v spodnej nádobe sú kostňáky rôznych veľkostí (staršie aj
mladšie). Pri vnadení to nehrá žiadnu rolu, ak by sme ich chceli ako
návnadu na ryby, stačí použiť sito 4×4 alebo 5×5 mm a preosiať ich.
Potom použijeme tie, čo zostanú na site, sú rovnakej veľkosti a vhodné na
lov. Ostatné vrátime do spodnej nádoby alebo použijeme na vnadenie. Obsah
hornej aj spodnej nádoby treba meniť, aby produkcia kostňákov pokračovala a
aby to bolo stále čerstvé, čisté a pre muchy príťažlivé. Kostné červy
sa dajú uchovať v pilinách v chladničke. Výkon tohto „automatu“
závisí od jeho veľkosti. Ja mám vrchnú nádobu s priemerom 35 cm a mám
odhadom za tri-štyri dni pol kila až kilo kosťákov. Záleží od výkonu
múch a od počasia: keď je teplo – viac, keď je chlad a prší – menej.
Automat funguje od skorej jari, keď vylezú muchy, až do jesene, keď už
muchy prestanú lietať.
- Obrazky sa my sem nepodarilo dat tak my to prepacte ale je to dobra rada a
od dneska si mozete vyrabat vlasne kosnaky.
|